+38 (04744) 3-22-26
Меню

Долучення до прекрасного

2 листопада студенти 11- е та 11- ма груп факультету економіки і підприємництва разом з кураторами завітали до Уманської картинної галереї, яка розміщена в історичній будівлі - приміщенні уманського костелу, що є пам'яткою архітектури I половини XIX століття державного значення.

Для них співробітники музею провели екскурсію відділами західноєвропейського та українського мистецтва ХІХ - початку ХХ ст., та сучасного українського мистецтва.

Екскурсовод ознайомила студентів з живописними творами західноєвропейських художників ХІХ - початку ХХ столітя: Д. Беццуолі, Й.Гроза, Я. Сімона, Р. Крижанівського, А. Буша, К. Мердзевича, І. Соколова, С.Рейхана, картинами Строчці, Я. Матейха, Х. Рібейри, офортами Рембрандта, а також колекцією порцеляни, меблів та скульптурними роботами відомих європейських майстрів.

У картинній галереї широко представлене і національне образотворче мистецтво – зберігаються роботи українських художників ХХ століття: І.Їжакевича, М. Глущенка, В. Литвиненка, Г.Чернявського, В. Барановського, Г. Задорожнього, В. Лопухова, Ф. Шишка,Ф. Захарова, І. Григорьєва.

Екскурсанти мали нагоду долучитися до міжнародного проекту українських та грузинських митців під назвою «Грузія – дар божий», який стартував у відділі сучасного українського мистецтва. Вони із задоволенням оглянули  живопис уманської художниці - аматорки Одарки Дьоми-Пісної у стилі фольк-арт, фотороботи одеської фотохудожниці Катерини Кіпер, ювелірні вироби тбіліського емалевого мистецтва Лаші Кіпер, живопис та графіку батумського художника Мікаела Немезіса. Митці у своїх творах дуже професійно передали історію та неповторний колорит грузинського народу, надзвичайні гірські краєвиди, старовинну та сучасну архітектуру Грузії.

Представленими у відділі сучасного українського мистецтва були і професійні фотороботи місцевих митців, присвячені нашим загиблим на Донбасі українських воїнам – уманчанам.

Дякуємо співробітникам картинної галереї за цікаву та змістовну екскурсію, у ході якої студенти отримали масу позитивних емоцій, долучившись до прекрасного світу мистецтва.

 

 

Лариса Фицик,

доцент кафедри економіки