+38 (04744) 3-22-26
Меню

Науковий дискусійний семінар «Мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення: за і проти»

2 квітня 2018 року за ініціативи науково-педагогічних працівників кафедри економіки відбувся науковий дискусійний семінар «Мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення: за і проти». Предметом обговорення учасників семінару стали резонансні проблеми впровадження земельної реформи та доцільності зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення.

Захід об'єднав у полеміці студентів, викладачів, представників органів державної влади та аграрного бізнесу, які мали нагоду висловити власну позицію з одного з найбільш дискусійних в Україні питань.

Модератором заходу виступив завідувач кафедри  економіки, д.е.н., професор Руслан Мудрак, який зазначив, що побудова стратегій подальшого розвитку аграрного сектору неможлива без чіткої відповіді на питання щодо майбутнього ринку землі, оскільки лише таким чином можна вирішити більшість проблем, які сформувалися довкола цього питання на державному рівні. Як і будь-яке стратегічне рішення, воно має в собі перспективи й позитивні сторони, а також ризики, які необхідно мінімізувати.

В якості експертів виступили начальник Управління агропромислового розвитку Уманської РДА Валентина Мовчанюк та директор сільськогосподарського підприємства ТОВ «Прометей» (с. Аполянка), заслужений працівник сільського господарства України Володимир Мальченко.

Валентина Мовчанюк окреслила перспективи проведення земельної реформи в Україні та зазначила, що передумовами формування прозорого і повноцінного ринку землі є гарантування захисту прав землевласників і землекористувачів, проведення інвентаризації земель та вдосконалення нормативно-правового забезпечення цих процесів.

Вододимир Мальченко, висловлюючи позицію представників реального сектору агробізнесу, наполягав на думці, що в існуючій суспільно-політичній ситуації продавати землю в Україні поки що передчасно. 

В ході дебатів можливість обгрунтувати власний погляд на порушену проблему отримали і представники студентства. Зокрема, студенти 11-е групи презентували результати власного дослідження ролі аграрного сектору в національній економіці та обґрунтували беззаперечну важливість вирішення обраного для дискусії питання.

Аргументи на користь продовження дії мораторію презентували студенти 21-е групи: Владислав Коробко, Ігор Дерманський та  Євген Мінченко. Доповідачі наполягали на тому, що в ситуації, котра склалася, єдино правильним буде залишити дію мораторію в силі доти, поки не буде вироблена зважена консолідована позиція влади з урахуванням інтересів власників землі та економіки України.

Їх опоненти, студенти 11-ек групи Олександр Петренко, Лілія Гончар та Оксана Соловей переконливо аргументували позитивні наслідки скасування заборони відчуження земель сільськогосподарського призначення для української економіки. Адже це, на їхнє переконання, призведе до лібералізації ринку землі, що, в свою чергу, сприятиме підвищенню рівня життя українського села, детермінує зростання його бізнес-активності та сприятиме створенню нових робочих місць. На підтвердження цієї точки зору було висвітлено позитивний досвід запровадження відкритого ринку земель в інших державах.

Слід відмітити, що з перших хвилин дебатів, питання, які обговорювалися, миттєво викликали емоційно-бурхливу реакцію серед учасників, які розділились на два табори. Результати голосування, проведеного за підсумками дебатів, засвідчили, що більшість обстоює позицію недоцільності та передчасності зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення в сучасних умовах.

Справедливо буде зазначити, що проведені дебати мали на меті не змусити опонентів прийняти чиюсь позицію, а надати можливість обмінятися думками та ідеями. Учасники заходу отримали нагоду розвинути вміння дискутувати, опонувати та висловлювати послідовність аргументів, концентруватися на суті проблеми і відстоювати свою точку зору щодо важливих аграрно-політичних питань для України.

 

Людмила Смолій, доцент кафедри економіки