+38 (04744) 3-22-26
Меню

Виїзний науково-методичний семінар кафедри економіки

10 травня 2017 р. відбувся виїзний науково-методичний семінар кафедри економіки на тему «Соціально-економічний розвиток села через призму історичного минулого». Місцем його проведення не випадково стало с. Легедзине Тальнівського району, на території якого розміщений відомий в Україні та за її межами історико - культурний  заповідник «Трипільська культура». У роботі семінару взяли участь викладачі, студенти-перщокурсники факультету економіки та підприємництва УНУС, та співробітники музею трипільської культури.

У доповідях учасників семінару, доцентів кафедри економіки Лариси Фицик та Наталії Котвицької було наголошено, що трипільці були найбільш раннім на території України населенням, а їх матеріальна культур  займає особливе місце не тільки серед великої археологічної спадщини України, а є одним із найбільш ранніх центрів розвитку світового господарства.

Перед учасниками семінару  виступив директор історико-культурного заповідника   Владислав Чабанюк –відомий український археолог, який усе своє життя присвячує дослідженню трипільських поселень на території Черкащини. Він провів екскурсію у новоствореному музей поселень-гігантів трипільської культури. До уваги відвідувачів були представлені  знаряддя праці, побутові речі, керамічні вироби зі своєрідними трипільськими розписами та орнаментом, які до цього часу викликають захоплення високою якістю та вишуканістю форм. Усі артефакти (більше 600 експонатів) знайдені під час розкопок  і займають у музеї площу більше 400 м2.

Присутні детально ознайомилися з експозицією музею, побачили експонати із фондосховищ, які є недоступними для пересічних відвідувачів,  отримали можливість потримати в руках речі, яким більше 5 тисяч років.

Студенти не лише цікавилися експонатами, задаючи екскурсоводу запитання, а й самі виступили з цікавими повідомленнями. Так, Денис Калюжний підготував матеріал про ремісниче виробництво, а Сергій Лукашенко  - про розвиток сільського господарства у трипільців

Майбутні економісти разом з викладачами відвідали відтворені сучасними археологами будинки трипільців,  а наприкінці екскурсії відбувся перегляд короткометражних фільмів про історичне значення трипільської культури.

Учасники семінару отримали незабутні враження та були вдячні організаторам такого виду науково-методичного семінару, адже  ми -  нація хліборобів, і саме трипільці передали нам любов та повагу до рідної землі, сільськогосподарської праці. Саме у Легедзиному екскурсанти  познайомилися з однією з найяскравіших сторінок економічної історії нашого краю та України, і після відвідин заповідника у них, сподіваємося, з’явиться більше аргументів стверджувати, що населення трипільської культури стало праосновою українського народу.

Лариса Фицик

доцент кафедри економіки