+38 (04744) 3-22-26
Меню

ЗРОБІТЬ МАЙБУТНЮ ПРОФЕСІЮ СВОЇМ ХОББІ

Випускники – головний результат діяльності закладу вищої освіти. Їх досягнення та невдачі, мрії, як втілені, так і нереалізовані, гідна кар'єра та й взагалі життя – причини гордості та хвилювань тих, хто допоміг їм свого часу здобути освіту і професію, сформуватися як особистість, знайти свою дорогу в життя.

За 175 років функціонування Уманський національний університет садівництва випустив понад 45 тисяч кваліфікованих фахівців, які прославляють рідний навчальний заклад у всіх сферах діяльності. Нині вищу освіту в університеті за всіма спеціальностями здобуває понад вісім тисяч студентів.

Нам дуже приємно читати відгуки про університет від наших випускників!

 

Ярослав Грабек, випускник факультету економіки і підприємництва (спеціальність 051 «Економіка») Уманського національного університету садівництва 2018 року, нині – співвласник ТОВ «Центральний гастроном», м. Умань.

 

Ярославе, що свого часу вплинуло на вибір навчального закладу та спеціальність? Чому саме економіка?

 

Для мене та моїх батьків завжди був важливий престиж навчального закладу, його показники освітньої діяльності, а також випускники, які досягли немалих висот завдяки кваліфікованому викладацькому складу.

На порозі університету я був приємно здивований привітністю співробітників і затишною атмосферою.

Мою увагу привернули великі інформаційні стенди, розміщені в світлих коридорах. Кожен з представлених факультетів був для мене цікавим: настільки доступно та зрозуміло були викладені відомості для абітурієнтів. Сумнівів не залишилося – цей університет для мене! Перевагою було і те, що університет пропонував багато місць державного замовлення та надавав гуртожиток, що знаходиться поруч з навчальним корпусом. Безумовно, вразило студентське містечко з мальовничою природою. Тому оригінали документів подав сюди відразу.

Вибір спеціальності також можу пояснити й аргументувати. По-перше, економіст – професія, що займає важливе місце в сучасному суспільстві, тож ніколи не зникне, а я буду затребуваним фахівцем. По-друге, економіст – це звучить гордо. Мода та привілейованість професії також актуальні в сучасному світі. По-третє, мій профіль навчання в школі – математика. А тому, ще будучи абітурієнтом, я вважав, що саме ставши економістом, зможу реалізувати свої інтереси і можливості.

 

Що запам'яталося тобі найбільше за час навчання? Які особливості навчання ти міг би виділити? Що ще варто було б внести в програму?

 

Багатий вибір дисциплін, який сприяє формуванню широкого кругозору у студентів. При цьому для отримання глибоких знань у конкретній галузі існують спеціалізації, які, на мій погляд, варто постійно розвивати й адаптувати під актуальні теми. Крім того, бажано скоротити кількість аудиторних годин (не стосується мов), особливо на четвертому курсі, щоб звільнити більше місця під самостійну роботу для написання диплому і проходження практики.

 

Які твої найяскравіші враження від студентського життя в університеті, що запам'яталося найбільше? Що вплинуло на формування професійних інтересів і поглядів?

 

За роки навчання мої життєві цінності й орієнтири суттєво змінилися. Я багато чому навчився, в першу чергу, звичайно ж, завдяки людям, які мене оточували. Зі студентського життя найбільше запам'яталися Посвята у студенти та Софіїївські зорі, на яких я виступав зі своїми однокурсниками.

 

Яку пораду ти б дав нинішнім першокурсникам або абітурієнтам?

 

На першому курсі працювати на рейтинг і приділяти весь час академічній програмі. Коли рейтинг почне працювати на вас, не треба «відпочивати після важкого першого курсу» – потрібно в величезних обсягах читати літературу, що відповідає поточним трендам розвитку економіки й інноваційних технологій, аби розуміти, які сфери будуть перспективними до моменту вашого випуску. Тобто, треба зробити майбутню професію своїм хобі.

Нині у своїй професії я реалізую отримані навички та потужну теоретичну базу, робота приносить мені задоволення. Найважливішими критеріями для подальшого кар'єрного росту вважаю постійне прагнення до вдосконалення (як професійного, так і особистісного), набуття досвіду роботи й освіту. Мені подобається, що моя робота збігається з моєю улюбленою справою в житті, так буває не у всіх. І це головна причина, чому я вибрав професію економіста.

Своєму ж факультету я бажаю завжди підтримувати високий рівень освітніх традицій, вдосконалювати навчальні програми і надалі прививати студентам любов до навчання та знань, які неодмінно допоможуть у реалізації кар’єрної мети.

Ми бажаємо Ярославу професійних успіхів і вагомих досягнень у всіх творчих задумах та починаннях!