+38 (04744) 3-22-26
Меню

Українська освітня експедиція в Австрію: досвід і перспективи

Програма міжнародного стажування, організована Європейським центром свободи та незалежності (EUCFI) спільно з Центром українських дослідників в Австрії (CURA), за підтримки Міністерства освіти, науки і досліджень в Австрії, Wienxtra, знайомить українських освітян із австрійським досвідом у сфері освіти.

Учасникам програми, серед яких була і доктор економічних наук, професор кафедри економіки Наталія АНДРУСЯК, відкрилися нові горизонти співпраці та взаєморозуміння між освітніми спільнотами обох країн. У грудні 2023 та на початку 2024 року українські експерти активно вивчали технології та цінності австрійської системи вищої освіти під керівництвом провідних фахівців у галузі.

Під час програми учасники зосередилися на таких темах, як міжнародна співпраця в сфері вищої освіти, освітня політика та реформи, дуальна освіта та розвиток, роль професійних громадських організацій у розбудові європейської демократії, а також виклики та можливості в австрійській освіті.

«На зустрічі зі спікеркою Парламенту з питань освіти пані Sibylle Hamann говорили про особливості освітньої системи в Австрії. Із заступником мера Відня та радником з питань освіти, молоді, інтеграції та прозорості Christoph Wiederkehr розбиралися, які виклики постають перед системою освіти Відня, особливо в контексті питань інтеграції», – розповідає Наталія Олександрівна.

Крім теоретичних занять, учасники відвідали низку важливих для системи освіти установ Австрії:  Austrian Parliament, Vienna City Hall, Austrian Federal Chancellery, University of Natural Resources and Life Sciences, Federal Commercial Academy (BHAK) in Korneuburg, WienXtra, Jugend am Werk.

Освітній досвід, здобутий у ході цієї програми, збагатить українську освітню систему та сприятиме розвитку міжнародних зв'язків у сфері освіти та науки.

 Інформація про офіційних осіб, які згадуються в тексті:

Mag. Sibylle Hamann – Abgeordnete zum Nationalrat (XXVII. GP), GRÜNE 23.10.2019

Christoph Wiederkehr – Amtsführender Stadtrat für Bildung, Jugend, Integration und Transparenz