+38 (04744) 3-22-26
Меню

Гостьова лекція – активний метод навчання для здобувачів спеціальності 051 Економіка

Досвід проведення гостьових лекцій для здобувачів вищої освіти, що навчаються на ОП Економіка, доводить, що це є інноваційним підходом в процесі викладання, оскільки створюються умови для актуалізації знань студентів; всебічного і глибокого розуміння досліджуваних проблем, їх зв’язку із сучасною дійсністю. Наявність в аудиторії двох лекторів пожвавлює лекцію, як традиційну форму навчання, формує культуру дискусії, вчить  здобувачів порівнювати, оцінювати, аналізувати і дивитися на одне і те ж явище, але з різних сторін, сприймати різні точки зору як такі, що взаємодоповнюють одна одну.

5 жовтня 2022 року для студентів 31-е групи спеціальності 051 Економіка в такому форматі було проведено лекційне заняття з дисципліни «Основи міжнародного бізнесу» на тему «Форми організації підприємницької діяльності в міжнародному бізнесі». Доцент кафедри економіки Людмила Смолій висвітлила теоретичні аспекти теми, що стосувались спектру можливих форм ведення підприємницької діяльності в міжнародному бізнесі. Гостьовим лектором стала Олена Гудзовська, співзасновниця торгівельно-логістичної компанії «Germinata»  та експерт із зовнішньоекономічної діяльності «Узбекистанська торговельна компанія».

Діяльність компанії, до числа засновників якої входить пані Олена, пов’язана з транспортуванням худоби (зокрема, племінної)  та м’ясних продуктів з ЄС до країн СНД та Азії, тому запрошена лекторка, спираючись на власний досвід, мала нагоду звернути увагу на переваги та проблемні аспекти ведення міжнародного бізнесу.

Навчальний матеріал доповнювався цікавою, змістовною  мультимедійною презентацією, що сприяло формуванню необхідних фахових компетентностей для майбутньої професійної діяльності за обраною спеціальністю здобувачів вищої освіти. Професіоналізм, педагогічна майстерність, компетентність і активність лекторів викликали позитивні враження, зацікавленість, відповідну реакцію слухачів. Здобувачі мали змогу задати питання, висловити свої думки, отримати відповіді, а також лаконічні, змістовні висновки. Поєднання теоретичного матеріалу із влучними рекомендаціями досвідченого практика в сфері міжнародного бізнесу дозволило яскравіше розкрити тему лекції. За результатами лекції студенти отримали відповіді на актуальні питання, які безпосередньо пов’язані з їх майбутньою професійною діяльністю.

Висловлюємо щиру подяку пані Олені за змістовну лекцію та бажання поділитись знаннями та безцінним досвідом.

 

Людмила СМОЛІЙ, гарант ОП Економіка першого (бакалаврського) рівня вищої освіти зі спеціальності 051 Економіка