+38 (04744) 3-22-26
Меню

Лекція із стейкхолдером з дисципліни "Аграрна економіка"

Кафедра економіки продовжує розвивати чудову традицію проведення спільних лекцій із стейкхолдерами-роботодавцями. Так, 29 березня 2024 року професор Руслан Мудрак спільно із Генеральним директором ТОВ «Горинь Агро» Корецького району Рівненської області Василем Смолієм провели лекцію з дисципліни «Аграрна економіка» для студентів-магістрів (11м-е група). Тема лекції «Можливості та обмеження державного регулювання аграрної економіки в умовах міжнародної інтеграції України».

Лекцію розпочав Руслан Мудрак із ознайомлення здобувачів вищої освіти із головними інтеграційними кроками України, які мали місце в останніх два десятиліття. Насамперед, це набуття Україною членства у Світовій організації торгівлі в 2008 році та підписання Угоди про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом в 2014 році. Ключовим наслідком останньої стало утворення  поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі Україна-ЄС.

Василь Смолій більш детально зупинився на можливостях та ризиках для вітчизняного аграрного виробництва, які виникли у зв’язку із утворенням українсько-європейської зони вільної торгівлі, пояснив поточну ситуацію на українсько-польському кордоні, виділивши економічну та політичну складову у протестах польських фермерів, сформулював найважливіші заходи в рамках вітчизняної аграрної політики, які мають бути спрямовані на полегшення просування вітчизняної агропродовольчої продукції на європейський ринок і т.д.

В якості слухачів до лекції долучилися науково-педагогічні працівники кафедри економіки, що вказує гостру актуальність теми можливостей та обмежень регулювання аграрної економіки державною адміністрацією в нових умовах.

Студенти 11м-е групи та колектив кафедри економіки висловлюють вдячність Василю Смолію за цікаву змістовну доповідь і запрошують до подальшої співпраці.

Професор кафедри економіки Руслан Мудрак