+38 (04744) 3-22-26
Меню

Науково-дискусійний семінар «Сталий розвиток сільських територій в умовах глобалізації: теорія, методологія, практика»

19 квітня 2022 р. на кафедрі економіки було проведено науково-дискусійний семінар «Сталий розвиток сільських територій в умовах глобалізації: теорія, методологія, практика». Учасниками семінару стали викладачі та аспіранти кафедри. 

Сталий розвиток визначено основним напрямом розвитку людської цивілізації на ХХІ століття, альтернативи якому немає. Однак війна безжально торує свій шлях Україною, залишаючи невимовно гіркий слід, зокрема  і в селищах та селах. Важливість даного питання посилюється тим, що сільські території займають біля 90% площі нашої держави, на них проживає близько третини всього населення України

Під час наукової дискусії було зосереджено увагу на усвідомленні причинно-наслідкових зв’язків між економічним, екологічним та соціальним складниками суспільного життя, основними суперечностями, що виникають між цими компонентами; на глибокому аналізі теоретичних засад сталого розвитку, розуміння яких дасть змогу виробити ефективну стратегію відновлення та соціально-економічного розвитку сільських територій з урахуванням реалій, породжених військовими діями на території нашої держави.

Акцент було зроблено на аналізі ризиків та викликів, зумовлених військовою агресією росії, вживанні заходів щодо мінімізації їх впливу на сільські території, виробленні шляхів та напрямів відновлення цих територій, а також виокремленні можливих джерел його фінансування.

Учасники наукового семінару за підсумками проведеної дискусії визнали необхідність поєднання досягнення економічних, соціальних та екологічних інтересів та підтвердили прихильність досягненню мети сталого розвитку сільських територій.

Людмила Смолій, доцент кафедри економіки