+38 (04744) 3-22-26
Меню

Спільна лекція на освітньо-професійній програмі Економіка першого (бакалаврського) рівня вищої освіти

Повноцінна підготовка висококваліфікованих фахівців у національній системі вищої освіти передбачає залучення в освітній процес стейкхолдерів із числа роботодавців. Для виконання даної вимоги в рамках реалізації освітньо-професійної програми першого (бакалаврського) рівня вищої освіти зі спеціальності 051 «Економіка» 24 вересня 2021 р. професором кафедри економіки Русланом Мудраком і начальником управління праці та соціального захисту населення Уманської районної державної адміністрації Олегом Ярошевичем, була проведена спільна лекція для студентів другого курсу факультету економіки і підприємництва  на тему «Макроекономічні показники в системі національних рахунків» (Змістовий модуль 1).

Розпочав лекційне заняття Руслан Петрович Мудрак. Він ознайомив присутніх із історичними передумовами становлення системи національних рахунків, розкрив питання методологічних основ формування основних складових системи національного рахівництва. Лектор  наголосив на ролі інструментарію СНР у проведенні аналітичних розрахунків показників утворення та розподілу доходів з метою обґрунтування управлінських рішень щодо політики доходів всіх суб’єктів ринкової економіки, які враховують процеси, що відбуваються в економіці, та визначають динаміку економічного зростання й  пропорції розширеного відтворення.

Другу частину лекції провів Ярошевич О.Я. Розкриваючи здобувачам питання відображення рівня суспільного добробуту в системі макроекономічних рахунків, він надав оцінку масштабів економічної нерівності, її складових, проявів та наслідків. Як фахівець, глибоко обізнаний з особливостями розподілу доходів між різними групами населення та їх диференціацією в сучасному українському суспільстві, Олег Якович обґрунтував  роль і можливості соціальної політики як інструменту пом’якшення економічної нерівності.  

Лекційне заняття пройшло в діловій атмосфері. В ході його проходження здобувачі ставили лекторам запитання, ділилися своїми міркуваннями з приводу тих чи інших аспектів теми, брали участь у дискусії, що вказує на їх високу зацікавленість темою змістового модуля.

Проведення заняття у формі спільної лекції підтвердило свою високу продуктивність та вкотре довело необхідність його використання в освітньому процесі. 

Завідувач кафедри економіки, професор Руслан Мудрак