+38 (04744) 3-22-26
Меню

Спільна лекція з роботодавцем

Повноцінна підготовка висококваліфікованих фахівців у національній системі вищої освіти передбачає залучення в освітній процес стейкхолдерів із числа роботодавців. Для виконання даної вимоги в рамках реалізації освітньо-професійної програми «Бізнес-економіка» зі спеціальності 051 «Економіка» 15 лютого 2022 р. професором кафедри економіки Мудраком Р. П. і головним агрономом СФГ «Любава» (с. Лукашівка Уманського району Черкаської області) Журавльом Роман Олександровичем, була проведена спільна лекція для студентів 11м-е групи. Тема лекції «Ресурсний потенціал аграрної економіки» (Змістовий модуль 1. Теоретико-методичні основи функціонування й розвитку аграрної економіки). Розпочав лекційне заняття Мудрак Р. П.

Він ознайомив присутніх із історичними особливостями формування ресурсного потенціалу аграрного сектору економіки України. Особливу увагу лектор приділив трудовим ресурсам, виділивши ключові економічні та соціальні фактори, що впливають на формування висококваліфікованих працівників, спроможних забезпечити використання сучасних наукомістких виробничих технологій та випуск конкурентоспроможної продукції.  

Другу половину лекції провів Журавель Р.О., розкриваючи магістрантам суть земельних ресурсів - головного фактору виробництва в сільському господарстві. Як практик, чудово обізнаний із тонкощами застосування традиційних та новітніх агротехнологій, він пояснив особливості відтворення земельних ресурсів, охарактеризував ключові перешкоди даного процесу та запропонував найефективніші способи їх нейтралізації. Особливу увагу стейкхолдер звернув на проблему від’ємного балансу поживних речовин в землях сільськогосподарського призначення України, зниження родючості ґрунтів, необхідність відновлення скотарства, як головного постачальника органічних добрив тощо.

Лекційне заняття пройшло в діловій атмосфері. В ході його проходження, магістри ставили лекторам запитання, ділилися своїми міркуваннями з приводу тих чи інших аспектів теми, брали участь у дискусії, що вказує на їх високу зацікавленість темою змістового модуля.

Проведення заняття у формі спільної лекції підтвердило свою високу продуктивність та вкотре довело необхідність його використання в освітньому процесі. 

Завідувач кафедри економіки, професор Мудрак Р. П.