+38 (04744) 3-22-26
Меню

Від України до Австрії: міжнародна співпраця в академічному середовищі

Інтернаціоналізація освітньої діяльності набуває особливого значення в сучасних умовах. Важливо не лише формально укласти угоди з іноземними університетами, а й реально розширювати коло партнерів. За таким принципом будується міжнародна співпраця Уманського національного університету садівництва впродовж багатьох років – Стратегія інтернаціоналізації УНУС передбачає великий набір можливостей як для викладачів, так і для студентів.

Професор кафедри економіки УНУС Наталія Андрусяк активно реалізовує, передбачені інтернаціоналізацією, можливості набуття міжнародного досвіту організації освітнього процесу, викладання та здійснення наукових досліджень. Наразі її діяльність відбувається у межах грантового фінансування у Республіці Австрія. За короткий період часу їй вдалося реалізувати кілька наукових проєктів, що пов’язані з колом її наукових інтересів, та соціальні проекти, створені у відповідь на військову агресію росії. 

Як член колективу Research Centre for the History of Transformations (Віденський університет, м. Відень, Австрія), вона працює над темою «Temporarily displaced persons from Ukraine in the European Union: Social adaptation and labour market integration» («Тимчасово переміщені особи з України в Європейський Союз: соціальна адаптація та інтеграція на ринок праці»). Крім того у березні 2023 р. розпочалася співпраця з Institute for Human Sciences (м. Відень Австрія) – за участі діючого члена Парламенту Австрії Dr. Ewa Ernst-Dziedzic, професор Андрусяк починає реалізацію проєкту, спрямованого на подолання еколого-економічних проблем, що виникли в Україні у результаті російської агресії.

Як відмічає Наталія Андрусяк: «Приналежність до наукового середовища Австрії надає широке коло можливостей. Тут панує сприятлива для дослідницької діяльності атмосфера. Адже я маю можливість працювати із колегами зі США, Великобританії, Індії та усіх країн Європейського Союзу. Крім того важливо, щоб тема України не втрачала актуальності у інформаційному просторі Європи, та формувати справжнє відображення подій в нашій країні, нівелюючи вплив ворогів України».

 

Посилання на сайти організацій, що згадувалися у тексті:

https://www.univie.ac.at/en/

https://www.recet.at/

https://www.iwm.at/

https://www.parlament.gv.at/person/87146