+38 (04744) 3-22-26
Меню

Вшанування родини Олексія Курмашева

14 жовтня Україна відзначає День захисника Вітчизни. Напередодні свята студенти 11-е, 21-е, 31-е та 21-ке груп факультету економіки та підприємництва, як і у минулому році, вирішили віддати шану родині уманчанина Олексія Курмашева, який героїчно загинув у серпні 2014 р. у смт. Комісарівка Луганської області, захищаючи свободу та незалежність України.

Олексій мав звання старшого солдата резерву, був снайпером у батальйоні оперативного призначення ім. Героя України генерала Кульчицького та мав позивний «Альпініст». 14 квітня 2014 р. він стояв у лавах перших добровольців,  яких урочисто проводжали до лав Національної гвардії жителі нашого міста, а згодом брав участь у перших боях під Слов’янськом, захищав позиції українських військ на горі Карачун. Загинув боєць від поранень, які дістав, коли зведена група військовослужбовців Національної гвардії та Збройних Сил України вирушила на допомогу силам АТО, яка потрапила у засідку. Перед смертельним пораненням він ще встиг надати допомогу своєму важкопораненому землякові та другу Сергію Савчуку.

За мужність та героїзм, вірність військовій присязі Олексій Курмашев посмертно нагороджений орденом «За мужність» III ступеня, удостоєний звання «Почесного громадянина м. Умані». Після загибелі у нього залишилася мати, дві старші сестри, племінники, яких дуже любив та якими опікувався.

10 жовтня представники студентських груп завітали до сім’ї загиблого. Спочатку студенти віддали данину шани та поваги загиблому воїнові з хвилини мовчання та покладання живих квітів біля меморіальної таблички на стіні будинку, де він проживав. Потім  вони були запрошені у його дім. Мама Олексія, Наталія Сергіївна вела сповідь про багатогранний характер свого сина, зокрема про його відповідальність, працелюбність, наполегливість, альтруїзм, готовність завжди прийти на допомогу усім, хто попросить, повагу до старших, любов до дітей. Цікавою для студентів була інформація про його захоплення у мирний час японською культурою, диггерством, альпінізмом, стрільбою зі снайперської гвинтівки.

Мати солдата зі сльозами на очах розповідала про останній бій свого сина, спогади про нього військових побратимів Олексія, показувала студентам фотографії, особисті речі сина, які залишилися після смертельного поранення.

Усі були дуже зворушені почутим і побаченим та звернулися до матері зі словами співчуття та вдячності за виховання справжнього патріота. На завершення студенти-економісти вручили мамі загиблого квіти, передали продукти харчування, солодощі та канцтовари для дітей,  грошові кошти, зібрані напередодні студентами, та запропонували допомогу у вирішенні побутових проблем.

Вічна пам’ять патріоту України та усім тим, хто пожертвував своїм життям, захищаючи Батьківщину. Також потрібно ніколи не забувати їх рідних, допомагати та підтримувати.

 

 

Лариса Фицик,

 куратор 21- е групи,

доцент кафедри економіки