+38 (04744) 3-22-26
Меню

Лекція зі стейкхолдером

Однією з найважливіших характеристик людського розвитку є довголіття населення та стан його здоров’я.  Тому в межах вивчення дисципліни «Соціальна економіка та людський розвиток» і конкретно теми  «Здоров’я і тривалість життя населення в контексті людського розвитку»  на лекцію з даної проблематики запросили лікаря – офтальмолога Центру мікрохірургії ока Одеського національного медичного університету Кучер Олену Юріївну.

Олена Юріївна привела цікаву статистику: за даними ВООЗ у світі близько 253 млн осіб страждають від порушень зору, 36 млн з них уражено сліпотою. В Україні зареєстровано близько 1,5 млн випадків захворювань очей, зокрема, понад 300 000 випадків серед дітей. Близько 40% усіх людей, які страждають від порушень зору, – це люди віком до 50 років.

Вона наголосила на тому, що 80% усіх випадків порушень зору можливо попередити або вилікувати. Щоби вчасно запобігти погіршенню гостроти зору, слід регулярно проходити огляд у лікаря-офтальмолога, який допоможе виявити порушення та попередити ускладнення.

Найбільш поширені причини порушення зору: короткозорість, далекозорість чи астигматизм – 43%; непрооперована катаракта - 33%; глаукома - 2%.

Якщо короткозорість чи далекозорість мають генетичні передумови, то на розвиток катаракти і глаукоми впливають різні фактори. Спричинити виникнення цих захворювань можуть:

хронічні захворювання; куріння; надмірна вага; неповноцінне харчування; відсутність фізичної активності.

Для діагностики проблем зору якомога раніше, здійснюють офтальмологічний скринінг. Лікар оцінює гостроту зору (візіометрія) та вимірює внутрішньоочний тиск (тонометрія): пацієнтам, старшим за 40 років, така процедура показана не рідше одного разу на три роки, а особам із групи ризику щодо глаукоми - щороку з 35-річного віку.

Щоб зберегти очі здоровими якомога довше, Олена  Юріївна дала декілька простих порад:

дотримуйтеся здорового способу життя; займайтеся спортом; регулярно проходьте медичні огляди; до раціону харчування включіть зелень (особливо шпинат), капусту, рибу (джерело Омега-3 жирних кислот); для захисту очей від шкідливої дії ультрафіолетових променів використовуйте сонцезахисні окуляри; кидайте палити. Важливо: якщо ви довго сидите за комп’ютером або тривалий час фокусуєтеся на чомусь, періодично давайте очам відпочити.

Нашим студентам лікар рекомендувала вправу «20-20-20»: кожні 20 хв дивіться на 20 м удалечінь протягом 20 с. Ця швидка вправа допоможе зменшити напругу очей.

Наприкінці лекції Олена  Юріївна відповіла на запитання студентів.

Ми вдячні стейкхолдеру і надіємось на подальшу співпрацю.

Алла РЕВУЦЬКА, гарант ОПП «Бізнес-економіка» другого (магістерського) рівня вищої освіти