+38 (04744) 3-22-26
Меню

Науковий семінар на кафедрі економіки

У 2017 році виповнилося 150 років з дня виходу у світ I тому «Капіталу» К. Маркса, а у цьому році наукова спільнота відзначає 200-річчя з дня його народження. Ці ювілейні дати стали приводом звернення до багатогранної наукової спадщини видатного економіста дослідниками багатьох країн світу від Японії до Канади.

29 листопада у 210 аудиторії відбувся науковий семінар на тему «Видатні економісти минулого: до 150-річчя виходу у світ першого тому «Капіталу» Карла Маркса», у якому взяли участь викладачі кафедри економіки та студенти I курсу факультету економіки і підприємництва. На розгляд семінару була винесена економічна складова доробку виданого німецького вченого.

Семінар розпочала доцент кафедри економіки Лариса Фицик. Вона акцентувала увагу на тому, що економічне учення марксизму стало своєрідним теоретичним узагальненням досвіду капіталістичного розвитку європейських країн епохи вільної конкуренції, а теоретичний спадок Маркса– важливий та багатий за змістом напрям економічної думки.

Центральне місце у роботі семінару займав пошук відповіді на питання про вплив наукових здобутків К. Маркса на розвиток економічної науки в цілому, та історико-економічної зокрема.

З цікавими і змістовними доповідями у вигляді презентацій виступили : студентка 21-ма групи Марина Маєвська («Біографія Карла Маркса»), студентка 11-о групи  Ірина Григор’єва («Економічна теорія К. Маркса») , студент 11- е групи Артур Білокур «Теоретичні питання I тому «Капіталу» К.Маркса. Великий інтерес в аудиторії викликала доповідь студенток 11-к-е групи Євгенії Удачної та Ольги Черниш на тему «Марксизм і сучасність».

Наступним етапом семінару стало відвідування наукової бібліотеки університету, де студентам була проведена цікава екскурсія у минуле нашого учбового закладу провідним бібліотекарем Наталією Михайловою. Усі мали можливість ознайомитися з шедеврами економічної думки кінця XVIII  - кінця XIX ст., які зберігаються у фондах  бібліотеки, зокрема і першим томом «Капіталу» Маркса на німецькій мові видання 1893 р.

Слід підсумувати, що попри неоднозначне відношення до Маркса, можна погодитися з думкою відомого історика економічної думки Марка Блауга: «Як економіст Маркс продовжує жити і залишається у наш час найактуальнішим за будь-кого з авторів, яких ми досі розглядали, спростовували і ховали тисячу разів, але він відмовляється від того, щоб його здали в архів інтелектуальної історії. Добре це чи погано, але його ідеї стали складовою частиною громадської думки, в рамках якої ми мислимо».

 

 

Лариса Фицик,

доцент кафедри економіки