+38 (04744) 3-22-26
Меню

Проведення онлайн-занять фахівцями-практиками – запорука якісної підготовки докторів філософії

В сучасних умовах надзвичайно важливим в освітньому процесі є партнерство і співробітництво зі стейкхолдерами, можливість спілкування студентської аудиторії з фахівцями-практиками. Це дає змогу здобувачам вищої освіти набути важливого професійного досвіду, бути адаптованими до ринку праці, роботи в команді та володіти лідерськими якостями. 

Чергову лекцію з дисципліни «Теорії економічного розвитку» для здобувачів освітньо-наукового рівня «доктор філософії» за спеціальністю 051 Економіка на тему «Теорії місцевого розвитку» було проведено спільно зі стейкхолдером-роботодавцем. Цього разу за запрошенням доцента кафедри економіки Людмили Смолій   спікером виступив  голова Перегонівської сільської ради  Голованівського  району Володимир Козак.

Очолювана ним територіальна громада обʼєднує 10 населених пунктів, в яких мешкає близько 5 тис. осіб, тому запрошений лектор зміг детально викласти, як на практиці формуються сприятливі умови для місцевого економічного розвитку у співпраці з бізнесом та громадою. Володимир Володимирович наголосив, що об’єднані територіальні громади  – це точки економічного розвитку з новим якісним менеджментом і ресурсами. Гостьова лекція проводилась у визначений навчальним розкладом час з використанням платформи Zoom.

                                      

Однак місцевий розвиток, що відбувається в умовах реформи децентралізації – це не лише перспективи, а й можливі труднощі. З метою ознайомлення з проблемними аспектами місцевого розвитку для спільного проведення семінарського заняття для здобувачів групи 11 дф-е за цією ж темою було запрошено  старосту с. Острівець Бабанської селищної ради  Атаманюк Ангеліну. Варто зазначити, що вона є випускницею Уманського НУС та підтримує тісні зв’язки з рідною Аlma mater. Ангеліна Анатоліївна спільно з викладачем окреслила основні проблеми місцевого розвитку, які створюють ризики для успішної реалізації адміністративної реформи.

Така співпраця стала надзвичайно корисною для здобувачів, особливо з огляду на те, що окремі аспіранти в процесі виконання дисертаційного дослідження працюють на проблематикою розвитку обʼєднаних територіальних громад.  Наявність двох лекторів пожвавила  заняття, сприяла формуванню культури дискусії, сприйманню різних точок зору як таких, що взаємодоповнюють одна одну.

 

Людмила Смолій, доцент кафедри економіки