+38 (04744) 3-22-26
Меню

Спільна лекція на освітньо-науковій програмі «Доктор філософії» зі спеціальності 051 «Економіка»

Повноцінна підготовка висококваліфікованих фахівців у національній системі вищої освіти передбачає залучення в освітній процес стейкхолдерів із числа роботодавців. Для виконання даної вимоги в рамках реалізації освітньо-наукової програми «Доктор філософії» зі спеціальності 051 «Економіка» 3 грудня 2020 р. професором кафедри економіки Мудраком Р. П. і начальником відділу розвитку сільських територій та захисту довкілля Уманської районної державної адміністрації Черкаської області Мовчанюк В. О., була проведена спільна лекція для студентів 11дф-е групи. Тема лекції «Глобалізація геоекономічних процесів і сталий розвиток» (змістовий модуль № 8). Розпочав лекційне заняття Мудрак Р. П.

Він ознайомив присутніх із історичними передумовами виникнення концепції сталого розвитку, розповів про роль ООН у визначенні його засад, пояснив особливості та проблеми реалізації сталого економічного розвитку в умовах глобалізації, наголошуючи на людському розвитку, як головному чиннику і показнику суспільного прогресу тощо.

  

Другу половину лекції провела Мовчанюк В. О., розкриваючи докторантам особливості переходу до сталого розвитку в Україні, перспективи його впровадження та реалізації в нашій країні. Як практик, чудово обізнаний із тонкощами проведення аграрної реформи, реформи децентралізації, особливостями становлення місцевих громад, їх економічними, соціальними та екологічними проблемами, вона на прикладі сільських територій Уманщини пояснила складність одночасного забезпечення усіх вимірів сталого розвитку, обґрунтувала набір умов та факторів, що дозволять його досягти в майбутньому тощо.

Лекційне заняття пройшло в діловій атмосфері. В ході його проходження, докторанти ставили лекторам запитання, ділилися своїми міркуваннями з приводу тих чи інших аспектів теми, брали участь у дискусії, що вказує на їх високу зацікавленість темою змістового модуля.


Проведення заняття у формі спільної лекції підтвердило свою високу продуктивність та вкотре довело необхідність його використання в освітньому процесі. 

Завідувач кафедри економіки, професор Мудрак Р. П.