+38 (04744) 3-22-26
Меню

Спільна лекція на освітньо-професійній програмі «Бізнес-економіка» другого (магістерського) рівня вищої освіти

18 березня 2022 року в рамках реалізації освітньо-професійної програми другого (магістерського) рівня вищої освіти зі спеціальності 051 «Економіка» ОПП «Бізнес-економіка» доцентом кафедри економіки Вірою КОСТЮК та військовим лікарем вищої категорії Військово-медичного клінічного центру Південного регіону Романом Кучером була проведена спільна лекція на тему: «Здоров’я і тривалість життя населення в контексті людського розвитку» в межах вивчення дисципліни «Соціальна економіка та людський розвиток».

Стан здоров’я і довголіття населення – одна з найважливіших характеристик людського розвитку. Звичайно, одного фізичного довголіття недостатньо для всебічного розвитку людини. Проте довге і здорове життя відкриває для такого розвитку значно більші можливості. Здоров’я та довголіття – не лише наслідок, а й найважливіші передумови розвитку трудового потенціалу.

Роман Богданович зупинився на основних проблемах та особливостях охорони здоров’я  після запровадження в країні воєнного стану. Насамперед, Міністерство охорони здоров’я  одразу затвердило наказом № 374 від 24 лютого 2022 року Тимчасові заходи у закладах охорони здоров’я з метою забезпечення їх готовності для надання медичної допомоги постраждалим внаслідок військової агресії рф проти України. 

Документом, серед іншого, передбачається: тимчасово припинити планові госпіталізації, підготувати додаткові хірургічні команди для допомоги пораненим, забезпечити в повному обсязі надання екстреної меддопомоги. З огляду на ускладнену логістику відомство рекомендувало збільшити надання допомоги із застосуванням телемедицини та проводити медико-соціальну експертизу за спрощеною процедурою і заочно.

Кожен громадянин зараз може самостійно звернутися до будь-якого законтрактованого НСЗУ закладу, що надає первинну медичну допомогу. Без направлення та укладеної декларації пацієнт може безоплатно потрапити на прийом до терапевта, сімейного лікаря чи педіатра, а також за потреби отримати екстрену або невідкладну меддопомогу.

Він також зазначив, щодо низки вузьких фахівців направлення не потрібне. Йдеться про: гінеколога, стоматолога, психіатра, нарколога, фтизіатра та лікаря, у якого пацієнт із хронічними захворюваннями перебуває під наглядом.

Із сімейним лікарем чи педіатром можна проконсультуватись і дистанційно: за телефоном, онлайн чи в месенджері. Звісно, якщо зв’язок із ним збережено. У такому режимі спеціаліст може виписати електронний рецепт, сформувати електронне направлення до лікаря вторинної чи третинної ланки, створити електронне направлення на базові тести й аналізи.

Науковими дослідженнями встановлено, що приблизно на 50% здоров’я людини визначає її спосіб життя. Негативними його чинниками є шкідливі звички, незбалансоване, неправильне харчування, несприятливі умови праці, моральне і психічне навантаження, малорухомий спосіб життя, погані матеріально-побутові умови, незгода в сім’ї, самотність, низький освітній та культурний рівень тощо. Тому лектор звернув увагу аудиторії на необхідності підтримувати здоровий образ життя навіть в такий складний воєнний період.

В кінці лекції Кучер Р.Б. відповів на питання студентів.

Ми вдячні стейкхолдеру і надіємось на подальшу співпрацю.

Алла РЕВУЦЬКА, гарант освітньо-професійної програми «Бізнес-економіка» другого рівня вищої освіти (магістр)