+38 (04744) 3-22-26
Меню

Вишиванку одягай – Україну прославляй!

                                             Як я малим збирався навеснi 

                                                      Пiти у свiт незнаними шляхами,- 

                                                                                 Сорочку мати вишила менi червоними i чорними, 

                                                   Червоними i чорними нитками. 

                                                 Два кольори мої, два кольори, 

                                                        Оба на полотнi, в душi моїй оба…

(Дмитро Павличко)

 

Щорічно у кожен третій тиждень травня у світі прийнято відзначати День вишиванки. Цього дня заведено одягати вишиванку, куди б не довелося йти – на навчання, роботу, зустріч чи прогулянку. Мета свята – популяризувати українську культуру і традиції, нагадати українцям про рідне коріння. Адже саме вишита сорочка вважається одним із найстаріших українських символів. Бо ж вишиванка – це унікальне, автентичне вбрання, що підтверджує незламний дух, яскравий темперамент, душевну красу та міцний зв’язок поколінь нашої нації.

Вчені стверджують, що вишиванка є своєрідним кодом української нації. Й оскільки вона є символом солідарності, єднання та підтримки, то й об’єднує українців усього світу, нагадуючи їм про Батьківщину! Проте примітним є те, що у кожного регіону з давніх часів набуто власних традицій вишивки, а тому вишиванки і зараз вирізняються орнаментом, кольором, структурою нитки.

Сьогодні Уманський національний університет садівництва зацвів яскравими національними візерунками української вишиванки. Долучився до підтримки всесвітнього флешмобу і колектив кафедри економіки факультету економіки і підприємництва. Адже вишиванка – то наш генетичний код, який єднає всіх українців світу на сакральному рівні.

І нині, у коловерті українського духу по всьому світі, бажаємо студентам і співробітникам яскравого та щасливого життя в рідній державі, як неймовірно яскраві, проникливі та нев’янучі візерунки української вишиванки!

Алла Осіпова, викладач-стажист кафедри економіки