+38 (04744) 3-22-26
Меню

Власний елеватор додає 30% до ціни на зерно

За результатами дослідження, проведеного журналом Landlord українські виробники навчились користуватися перевагами елеваторів й активно розбудовують власні зерносховища. Причому часто серед них не лише агрохолдинги, але і дрібні аграрії, для яких будівництво елеватора може стати найбільшою інвестицією за всю історію бізнесу. 

Ті, хто вклався в будівництво зерносховища, можуть спокійно та без втрат урожаю дочекатися найкращої ціни на свою продукцію. Різниця в середньому становить 20-30%.

Окрім того, є можливість зберегти товарні характеристики зерна, яке після очищення й сушіння менше псується від зовнішніх чинників. Власник елеватора заощаджує на транспортуванні, зберіганні, розвантажувально-навантажувальних роботах.

«З боку ціни, як показує практика, вигідніше тримати продукцію на складах й продавати через певний час, – вважає Сергій Булавін, перший віце-президент AgroGeneration. – Окрім цього є інші чинники. Для елеватора вигідніше продавати зерно відразу після його отримання. Щоб отримати вищу ціну – вигідніше зберігати продукцію певний час на елеваторі. Ми тримаємо баланс між окупністю елеваторів та отриманням найкращої ціни».

Потужності зі зберігання AgroGeneration становлять 239578 т, і компанія не планує на цьому зупинятися. Менше – 60000 т – складають потужності зі зберігання зерна в HarvEast Holding. 143000 т – такі потужності має «Нива Переяславщини».

Як «подушку безпеки» власні елеватори розглядають в «Росток-Холдинг». «Це дозволяє планувати потоки зерна й продавати за максимальними цінами протягом року», – зазначають в компанії. На придбання, будівництво й реконструкцію зерносховищ тут уже витратили $25 млн.

Поряд з цим «Аскольд-Агро», де потужності зі зберігання складають лише 10000 т, оцінює ріст власної ефективності після будівництва елеватора в 20-25%

 

 

Джерело: http://www.epravda.com.ua/press/2017/09/7/628762